Menno Kuiper meldt grutto Leziria in polder Bloemendaal te hebben gedetecteerd.
Menno Kuiper meldt grutto Leziria in polder Bloemendaal te hebben gedetecteerd.

Grutto Leziria teruggekeerd uit West-Afrika

Algemeen 251 keer gelezen

Waddinxveen - Grutto Leziria is teruggekeerd uit West-Afrika en gesignaleerd in polder Weids Bloemendaal voor het broedseizoen. Dat is gebleken uit de gegevens van de zender op haar rug, laat stichting Weids Bloemendaal via een persbericht weten.  

In een eerdere nieuwsbrief van deze stichting is haar trekvlucht beschreven van polder Bloemendaal naar West Afrika, om te overwinteren. Ze vertrok vorig jaar op 10 juni en kwam via Portugal op 23 juni aan in Senegal-Guinee-Bissau. Daar verbleef ze ruim 6 maanden. Begin dit jaar, op 6 januari ging ze vanuit Senegal terug naar Portugal waar ze ongeveer 2 maanden bleef in de Taagdelta bij Lissabon. Op 3 maart ging ze verder voor de tweede etappe, richting Nederland. Boven Frankrijk was de zender een tijdje uit de lucht en heeft ze waarschijnlijk ergens een stop gemaakt. De zender gaf op 19 maart aan dat ze ‘s ochtends om 6.12 uur neerstreek in polder Bloemendaal. Het jaar ervoor kwam ze op 18 maart aan, een dag eerder.

Uit de data van de zender is op te maken dat Leziria tussen 10 juni 2023 en 19 maart 2024 ruim 11.000 kilometer heeft afgelegd.